Защо написах книгата си „Създай се отново – как да преодолеете раздяла“?

През годините ми направи впечатление, че има толкова литература за любов, но как да се преодолее раздяла, как човек да създаде себе си отново, стъпка по стъпка, няма. Мои познати категорично смятаха, че трябва да напиша такава книга, но аз не го приемах на сериозно, а и никога не бях писала книга, като изключим един любовен роман в гимназията . Отлагах, но и трупах опит и наблюдения, разговарях с много хора, станах свидетел на човешки истории, на раздели, събирания, разводи, сватби, сложни отношения, заплетени казуси на двойки, довели общия си път до абсурдни ситуации, прочетох доста литература. Попадала съм на статии в интернет пространството, на откъслечни глави в книги или на истории на жени, разказващи за разводите или разделите си. Но, когато сте в бездната на болката си, имате нужда някой да ви хване за ръка и да ви поведе, стъпка по стъпка, да ви даде кураж, да ви увери, че всичко ще бъде наред, да ви измъкне от най-черното и след това да ви пусне….по вашия път. От това  има нужда всеки при болезнена раздяла, но уви, аз не открих  ръководство за справяне с болка от такова естество. Затова се престраших, все пак съм дипломиран магистър по Културология, завършил Софийския Университет и съм писала доста изследвания като студентка, не мисля че съм забравила как да структурирам един текст и да изложа добре тезата си. В крайна сметка целта ми е написаното от мен да е разбираемо, ясно представено, обосновано и най-вече полезно! Така че, в края на краищата реших да напиша моите начини, изпитани във времето от различни мои раздели. Да споделя какво научих от книгите, които изчетох в търсене на отговори, на решения и спасение. Събрала съм всичко, което на мен ми е помагало, с което помогнах и на други жени. Много често като четях някоя книга си казвах: „Ама, аз това го знам”. Знам го, но го забравям и не го използвам в живота. И вие вероятно много от нещата ще се окаже, че ги знаете, но пропускате да ги прилагате и потънали във водовъртежа на ежедневието и проблемите, се оставяте на инерцията, вместо да живеете с осъзнат избор.

Ще споделя това, което научих за справяне със загубата на човек, когото обичаш /а аз съм претърпявала такава загуба не веднъж/. Това е необятна тема, като темата за любовта.  Този път е голям  учител. Той е съществена част от емоционалния свят на всички, които са минали по него, силно сътресение, важен урок и ценен подарък, защото получавате шанса да се създадете отново! Не вярвам в твърдението, че „всеки един от нас е ангел с едно крило и можем да летим само прегърнати”. Аз научих, че можем и сами и че чувството за пълноценност и щастие не бива да зависят от никого другиго, освен от нас.  Да, в пъти по-приятен е полетът, ако има с кого да го споделиш, но не на всяка цена. И с този някой е добре да летите със същата скорост, височина, посока и любов!

Ще се опитам да съм изчерпателна и ясна, но пак подчертавам, това са моите виждания, наблюдения, усещания и перспектива. Това е книга за пътя, уроците и истините, до които достигнах и с които вече помогнах на не една дама. Тя е събрала моите вътрешни преживявания, грешки, повторни грешки, шамари, уроци, падания, ставания, невъзможности и оцеляване. Не претендирам за нищо, просто споделям и ако успея поне малко да хармонизирам душата ви, това ще е моята награда! Благодаря!

За критиците ще отбележа, не твърдя, не налагам, не съм критерий, аз съм си аз и споделям придобития от практиката опит. Всички ваши критики, вероятно ще са верни! Благодаря и на вас!

Всеки път, когато аз попадах в сърцето на бурята ми беше нужна подобна книга, но не открих. Питах, разпитвах, търсих какво да правя, какво да очаквам, как да се справя. Не намерих отговори никъде. Научавах, когато минавах по пътя.

Книгата може да закупите от книжарниците на Хеликон

или да поръчате на:

Helikon.bg

Ozone.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *