Автор: Ирена Гецова

Снимки: Интернет

Тученицата произхожда от индийския субконтинент, но се среща почти по всички географски ширини.

В България се среща из цялата територия на страната, най-вече на песъчливи и тревисти места и е класифицирана като “плевелно, лечебно и хранително растение”

Листата на растението са богати на витамини А, В и C.

Освен това, “билката на дълголетието” съдържа омега-3 мастни киселини, повече от всеки друг зеленчук и е богата на каротин. Листата й са с богато съдържание на калий, калций, магнезий, желязо и манган. Все още ли я смятате за плевел? 🙂

Според фитотерапевтите, тученицата може да се използва за прочистване на кръвта, намаляване на високото кръвно налягане и регулиране на кръвната захар.

Повлиява благоприятно при  кашлица и леки изгаряния, има и диуретично действие.

Древногръцкият учен Диоскорид  я използвал за изчистване от паразити в организма и за намаляване на главоболието. Хипократ я препоръчвал при гинекологични проблеми и облекчаване на състояния, свързани с обилни кръвотечения в матката.

В някои европейски страни листа от тученица се продават по пазарите, заедно с марулите, спанака и другите листни зеленчуци. Предимствата на билката са, че е богата на фибри и е нискокалорична. Съдържа антиоксидантите бетацианин и бетаксантин.

Фитотерапевтите изтъкват и противовъзпалителните ѝ свойства, както и способностите ѝ да смазва червата и да регулира обмяната на веществата, като изчиства от чревни паразити.

Препоръчва се при диабет, зачервени и сухи очи, гъбични инфекции, кисти, абцеси, хемороиди, цистит, простатит, затлъстяване и висок холестерол.

Най-добре е билката да се консумира в свежо състояние, като добавка към пролетни и летни салати – самостоятелно или заедно със зелени салати.

Използват се стъблата и листата, които имат леко кисел вкус.

От пресните листа може да се направи и сок от зеленолистни – витаминозна бомба в чаша или да е съставна част от любимото Ви смути. 😉

Вкусовите  качества на този недолюбван плевел  ще Ви изненадат приятно! 

Любопитни факти за тученицата

Тученицата е много богата на хранителни вещества. Тя съдържа повече омега-3 мастни киселини (α-линоленова киселина) дори от някои рибни масла и е изключително подходяща за хора на вегетарианска диета.

Благодарение на високото си съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, тученицата е полезна за укрепване на сърцето, превенция на аритмия и подсилване на имунната система. Тя може да бъде и средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение.

В древни времена се е вярвало, че тученицата може да се използва като противодействие на магии ( или негативни влияния).

Вярвало се е, че разпръсната около леглото тученицата защитава от зли духове, а носеното й близо до сърцето – привличало любов и късмет. 😉

Каквито и поверия, вярвания и легенди да има за това изумително растение – ако заложите на тученицата в менюто си, то със сигурност ще се почувствате по-бодри, здрави и млади. 🙂

Природата ни дава всичко от което се нуждаем…а понякога това от което имаме нужда е толкова близо до нас – само трябва да го наберем! 🙂

С Любов,

Ваша Ирен

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *