Интервю на Гергана Куртакова с Христина Мачикян

Започнеш ли да четеш, настръхваш. Ако в  една мелодия можеш да чуеш думи, то в нейните разкази можеш да чуеш музика. Симфонията на живота. Толкова истинска, чак те грабва и те стиска за гърлото. Само по този начин могат да бъдат описани разказите на Христина Мачикян.

Талантливата Христина преподава музика в Кърджали, но творчествотоѝ преподава уроци по живот. За какво отделя секунда след 12 в полунощ и дали намира отговорите за всичко в любовта, ще разберем от самата нея.

За  отделяш секунда след дванадесет?

Секунда след 12 е пределът, границата между отминалото и новото, което предстои. Без да съм го обмисляла специално, за мен тази секунда е предвкусването на интересното, което непременно ще се случи!

Намираш ли връзка между музиката и писането? Едното вдъхновява ли за другото?

Да, разбира се! Както и между музиката и поезията, която също пиша, както и между прозата и поезията. Нищо не е случайно, всичко е взаимосвързано и може би за това резултатът впечатлява често дори и мен самата. Колкото и нескромно да звучи. Вдъхновението има различни лица, и съм щастлива, че изкуството, което е моя професия, е едно от тях. Музиката е голям катализатор на емоциите и настроенията, които са ми необходими за да творя.

Сборникът „Секунда след 12” дълго не вижда бял свят. Как успя да се решиш на тази стъпка?

Не много лесно. През годините съм получава не еднократно предложения за издаване на мои разкази. Може би не съм се доверявала на хората, които са ми отправяли тези предложения. Може би ми е трябвало още време, за да узрея за тази идея. Може би не съм била готова за това. Когато Даниел ми предложи да помисля за издаване на книга също не се съгласих веднага. Но интересът към разказите ми и все по-големия брой читатели ме подтикнаха да се замисля сериозно и се радвам, че тази идея вече се реализира. Освен това планирам този сборник да бъде изненада по случай юбилея на моята майка, която освен мой най-верен фен, е и човека, който е събудил в мен любовта към литературата още от дете. Ще се радвам да й поднеса този дар, защото знам, че това за нея ще бъде най-големият подарък.

Кое те вдъхновява да твориш? Влагаш ли личното преживяно в разказите си?

Вдъхновява ме всичко наоколо, самият живот с цялата му пъстрота и разнообразие! Факт е, че аз не просто разказвам своите истории, аз ги живея, заедно с моите герои. Влизам под кожата и в мислите на всеки от тях, усещам ги толкова истински и живи, че понякога се случва те да ме подведат по различен сюжетен път и…никога не съжалявам! Ето защо се случва моите разкази, които най-често са с неочакван край, да изненадат и самата мен.

Ако можеш да опишеш живота си само с един от разказите си?

Това е интересно предизвикателство, ще трябва да помисля сериозно. Сред разказите ми почти няма такива, свързани с мои лични преживявания. Но изглежда във всички присъства онова велико чувство, което е положило своя отпечатък върху целият ми живот – усещането за любов, която можеш да дариш и споделиш. А това е прекрасно!

Отговорът на всичко в живота ли е любов?

Мисля, че да. От там започва самият живот.

Дебютният сборник с разкази на Христина Мачикян може да бъде поръчан на фейсбук страницата на книгата: https://www.facebook.com/sekundasled12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *