Често си задаваме въпроси, свързани с това как да научим детето си да бъде добър, смел и умен човек,  и  как да не попадне във водовъртежа на онази, да го наречем култура, която афишира главно материалните потребности и създава фалшиви идоли (сигурна съм, че знаете какво точно имам предвид 🙂 ). Всъщност истината е много проста – трябва да предизвикаме у детето любов към истинските неща в живота,  да съумеем да възпитаме ценности, в които доброто и злото, любовта и омразата, красивото и грозното имат реални измерения. Когато детето ви е още мъничко, дори и да не разбира всичко, всяка вечер преди да заспи легнете до него с книжка в ръка и му прочетете приказка или разказ за негов любим герой, който е срещнал в детските филмчета. Така историята ще бъде много по-близо до  възприятията му  и в същото време ще се научи да познава вълшебния свят на книгите. А дете, което чете се превръща в пораснал човек, който умее да мисли. През деня  редете пъзели с него, гледайте заедно детски филми, слушайте детски песни, танцувайте, играйте на любимите му  игри, състезавайте се с малки колички, грижете са за бебета – кукли, превърнете се в  рицари, принцеси, трансформърси, магьосници, постройте замъци и къщи, ритайте топка, заедно можете да направите  какво ли още не. Понякога дори не е нужно да изхарчите куп пари, за да бъдете част от света на  детето си. Рисувайте с него, моделирайте, оставете го да се нацапа с бои, пък дори и да нарисува Слънцето и звездите върху покривката. Един шарен детски спомен е по-безценен и от най-скъпата покривка на света.
Нека в стаята звучи  истинска музика. Задължително. Музиката възпитава повече, отколкото можем да си представим. Пътувайте с него, лесно е, дори и от дома – отворете атласи, албуми, енциклопедии, а Гугъл с  едно кликване може да ви изпрати на вълшебни пътешествия из целия свят, та дори и в Космоса. Смейте се с глас, скачайте заедно, гонете се с морските вълни, събирайте кестени и жълъди, радвайте се на дъгата, търсете в небето лястовички, оставете детето, което носите в душата  си да се сприятели с вашето дете. Научете го да се грижи за бездомното коте на улицата, да не чупи клоните на дърветата, да се ядосва, когато някой страда несправедливо, да не се присмива на другите, да  изхвърля опаковките от сладоледа, където е нужно, да поздравява по-възрастните хора  в улицата, на която живеете, да помогне  на по-малкото от него дете да догони топката, да покаже задачите по математика на съученик, да не разваля пясъчните замъци, които някой е направил на брега на морето, да има смелостта да говори истината, хиляди, хиляди мънички дребни постъпки, които  са изключително важни, за да порасне добър и умен човек.
Оставете го да ви отвори врата, за да влезете пръв, да носи една от чантите, когато сте пазарували, да ви отчупи парче от шоколада си, да ви донесе чаша вода,  нека заради  добрината си се почувства малък герой.  И най-вече, говорете с детето си. За всичко. Разкажете му  за света, за хората, за себе си, за семейството, изслушвайте вълненията му. Научете го да не мрази онези, които не са като него. Обяснете му, че хората са различни, харесват различни неща, че това прави света интересен и че единственото, което  има значение е дали този, когото срещне е добър човек. Не му обещавайте нов телефон за успешно завършване на учебната година, научете го, че да получаваш знания е по-важно от лайковете във фейсбук или от новите  маркови маратонки. Научете го, че да помага и да обича е по-важно от това да получи ховърборд или таблет. Не го пренебрегвайте, когато иска да ви разкаже случка от училище или нещо, което го е впечатлило в интернет. Чуйте историята, изгледайте клипчето в ю тюб, което то иска да видите заедно. Така детето ви ще знае, че е обичано, че неговите чувства и мисли имат значение за вас.
Не си позволявайте да неглижирате  мъничките му детски проблеми, да не отговаряте на въпросите му, защото нямате време или ги смятате за глупави.  Анализирайте с детето, както делата и думите на другите, така и вашите собствени. Това е начин  то да се научи да разграничава истината от лъжата, доброто от лошото. Когато греши, недейте само да забранявате или да крещите „Не.“, обяснете  защо не е право, къде бърка и какво би трябвало да направи. Не забравяйте, че личният ви пример е един от най-големите му учители. Разбира се, че родителите грешат,  все пак хората не са съвършени, но ако всеки ден с малки стъпки  вървите към изграждането на един добър, умен и справедлив малък човек, ще сте направили това, което е редно и необходимо. И винаги казвайте на децата си, че ги обичате! Защото, любовта е безценна.
Снимки: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *