Една от темите, върху които често родителите се замислят, обикновено доста късно, е темата за финансовата култура на децата. Когато това не се случи навреме, парите се превръщат в основен източник на напрежение и конфликти в семейната среда.

Отношението на децата към парите е силен фактор за спокоен живот и едва ли е удачно да ги оставим сами да управляват „джобните“ си, разчитайки на училищната лафка като единствено опитно поле в тази област. Защото НЯМА ДЕЦА ПРАХОСНИЦИ! ИМА РОДИТЕЛИ, КОИТО НЕ СА ВЪЗПИТАЛИ ПРАВИЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПАРИТЕ У ДЕЦАТА СИ!

21741444 1491310194284516 558624240 n

Обикновено малчуганите се сблъскват с въпроса за парите, когато тръгнат на училище. Но подготовката за този момент е добре да започне много преди това. Още от съвсем невръстна възраст, децата взимат бонбонки и стотинки и ги слагат в джобчетата на дрешките си. Това е един подходящ момент да започне обучението по управление на личните финанси. Дори да ви звучи претенциозно и прекалено, детските мозъци запечатват всяка ваша реплика в магазина и всяко ваше изказване на тема „финанси“ и след време вашето отношение към парите се превръща автоматично и в тяхно. Родителски реплики от рода на „ Не можем да си позволим този продукт, защото е много скъп“ или „ Можем да си позволим всичко, което ни поискаш“ могат да са ключови в определяне нивото на финансова култура на детето ви!

Без да си дават сметка и без да го искат, много родители учат децата си, че парите са всичко и когато ги имаш в ръцете си, няма недостижими неща за теб. На децата им стига да чуят от устата на мама „ Колежката е красива, защото има пари и може да си го позволи“ ,  „ Иванови имат спокоен живот, защото за пълни с пари“ или „ Ех, ако имахме достатъчно пари, и ние щяхме постоянно да пътуваме“, за да се загнезди в съзнанието им идеята, че финансите могат да те направят щастлив. Би било добре до детските уши да не долитат такива фрази. Такива нагласи водят до чувство на безсилие и малоценност или пък тласкат в другата крайност: създават реални предпоставки за болезнени амбиции по печеленето на много пари. Най-добрият вариант е да научим децата, че парите не са единствената врата, през която могат да влязат в света на осъществените мечти! Децата трябва да знаят, че винаги има алтернативи!

21754303 1491310204284515 595364543 n

Много семейства обсъждат успели и богати хора, пускайки в пространството коментари от рода на: „ С честен труд не се забогатява“. А до детските уши достига: „ Трябва да помисля за някоя далаверка, за да забогатея“! А вероятността това да се случи, когато детето стане зрял човек, е голяма! Добре е да давате за пример на децата си успели хора с таланта и труда си, като наблягаме на УСПЕЛИ, а не на БОГАТИ! И успели с ТРУД И ПОСТОЯНСТВО!

Грешка е и парите да се „сатанизират“. Изявления от рода на „Ние сме над тези работи“ водят до гарантирана бедност! Децата се нуждаят от родителския пример, че могат да постигнат хармония между духовния и материалния аспект на живота, без да се налага да правят компромиси с единия за сметка на другия.

Всяка една ситуация, която се случва в семейството, е ГЕНЕРАЛНА РЕПЕТИЦИЯ за самостоятелния живот на детето! Ето защо темата за парите е важна и не бива децата да се изолират от нея всеки път, когато се обсъждат важни финансови дела в семейството. Дори това е една добра възможност да се покаже на децата как да приоритизират покупките си, как да разпределят финансите си и как да спестяват.

Игрите тип „ Монополи“ и ролевите игри на магазин, например, са идеален вариант да възпитате в децата чувство на отговорност към парите. А много родители не декларират самостоятелност на децата в разпределянето на джобните, а това автоматично води до липса на отговорност, когато те се превърнат в зрели хора! Затова преди да посочите с пръст някой младеж и да кажете: „Той само харчи парите на майка си  и баща си“, по-добре кажете                  „ Майката и бащата на този младеж не са го възпитали в правилно отношение към парите“!

21729504 1491310230951179 1354714168 n

В заключение ще кажа нещо много важно: НЕ УЧЕТЕ ДЕЦАТА, ЧЕ ДА ОБИЧАШ НЯКОГО ВКЛЮЧВА САМО ДА ГО ОБЕЗПЕЧИШ ФИНАНСОВО И МАТЕРИАЛНО! Истината е, че децата се нуждаят освен от нов лаптоп, онези маркови дънки, частно училище или скъп университет, от любов и ласка от мама, боричкане с тати, безгрижни игри и много общи семейни дейности!

ХАРЧЕТЕ ЗА ДЕЦАТА СИ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ, ОТКОЛКОТО ПАРИ!!!!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *