Home » ЦВЕТОВЕТЕ НА ЖИВОТА » ВИЖ КОЙ ГОВОРИ » Говори Алекс: Ерата на комплексите

Говори Алекс: Ерата на комплексите

Автор: Алекс Янакиева

Снимки: Интернет

ca5596f262908720b9e3edc0c0a464e1

Ерата на комплексите – не знам точно, кога започна, но определено бележи XXI- век, а 2017 година се чувства като пик.
Трудно ми е да разбера, но определено ми е лесно да призная, че някои от вас още не са разбрали идеята за вътрешната красота. Знаете ли, чувствах се по същия начин на около 5-6г., когато всички около мен повтаряха, че е важно човек да бъде вътрешно красив. Неопитното ми мислене и малкият социален опит, насочваха вниманието ми към това да размишлявам, как по дяволите, изглежда човек отвътре и как мога да го видя. Година по-късно при едно почистване вкъщи, открих на тавана някакъв дневник на баба, покрит с прах, почернял, изпокъсан и лепкав. Трудно можех да си представя да съществува нещо по-гнусно. Отворих го и видях едни пожълтели страници, върху които така красиво бяха „извезани” думи, редящи се в стихове, че моментално бях хипнотизирана да го разглеждам. Отне ми около час да го прочета , почистя и да разбера колко е важно да го запазя. Тогава се случи и провидението за вътрешната красота.
Искам да кажа, че преди човек да заключи, че едно нещо не става, грозно е или му има нещо, то е добре първо да го отвори, защото няколко са минутите, които могат да преобърнат мнението ти чак на противоположния полюс.
Всеки средно интелигентен човек е наясно, че не той е този, който избира начинът, по който да изглежда. Естествено всеки може да допринесе да бъде по-добрата си физическа версия, но повечето започнаха да допринасят в това да бъдат коренно различна такава. Странно било да си жена и да нямаш солиден бюст, да не се вписваш в конкретни мерки, да е невъзможно да влезеш в каталога на Victoria Secret, да нямаш коса до кръста, да нямаш маникюр и да не се возиш в скъпа кола. Също толкова нелепо е да си мъж и да нямаш тяло на борец, да не обикаляш по дискотеките и да се правиш на мачо, да нямаш автомобил и авторитет на „богаташ”. И тъй като така или иначе не можеш да си докараш този „престиж” започваш да симулираш и да си ги набавяш изкуствено.
Така се стигна до един момент, в който е много модерно да си клонинг. А как се става клонинг – по изкуствен път. Да живее фотошопът и пластичната хирургия. Първо е важно да се „докопаш” до някой богаташ, без значение на колко години е, да го накараш да повярва в твоята безусловна любов и след това да ти сложи силикон, филъри, екстеншъни, да ти купи един апартамент и като за начало да те води в Дубай, където обезателно да си направиш една фотосесия за социалните мрежи. От тук нататък нека да ти гледат снимките тези балъци от село и да знаят, че докато те си копаят доматите, ти ги ядеш в 5-звезден ресторант. След някоя година, ако излезе някоя по-добра партия за любов, направо зарежи стария „бедняк” и се насочвай да покоряваш нови върхове.
Ако си мъж, задължително трябва да докараш фигура на нацепен баДка, за да можеш да коментираш всички останали жалкари, които нямат твоята воля да дойдат във фитнеса и да станат мъже. В началото на месеца е най-добре да идеш на дискотека, че да си взел заплатата и да можеш да се правиш на голямата работа. Не се притесняваш да черпиш наляво и надясно. Първо, за да видят „кой си” и второ – някой да ти върже. Най-вероятно още утре ще се примолиш на някой приятел за пари, но важното е днес да си готин. Дрескод –прилепнали дрехи, поведение – обезателно надменно, походка – все едно за теб работи целият свят.

hide
Пак повтарям – ако не спадаш към тези критерии си грозен. Как ти звучи – Ти си грозен? Не е приятно, нали? До какво води това? До желание да бъдеш
„красив”, а ако не си – до комплекси. Така днешната дата доведе до най-високата точка на падението, до болестите и изкривените огледала, до най-много самоубийства на тийнейджъри в историята на човечеството, хранителни разстройства, депресия, тревожни разстройства, панически атаки, болестен срам, социална фобия и още много други. Защото някой идва и ви казва, че не сте красиви, някой, чийто запас от думи свършва до там. Някой, на който не е известна идеята за вътрешната красота. Тя, за разлика от външната, се гради и зависи изцяло от вас. Какви добродетели ще съградите, каква воля ще възпитате, колко знания ще натрупате, с каква любезност ще се представите, колко грижовни ще бъдете. Всичко това зависи от вас и то е най-привлекателното нещо, което може да съществува.
Не сте абсурдни вие. Абсурден е светът. Смешно е да прекараш 12 години в училище и да си неграмотен. Жалко е да си купуваш диплома за висше образование само, за да си я снимаш за фейсбук. Трагично е библиотеките да са празни, а в баровете да си запазваш маса месец преди да отидеш. Нелепо е да се стремиш да бъдеш като всички. Нужно е да обичаш себе си, точно такъв, какъвто си.
Днес най-много от всичко искам да подаря дневника на баба на толкова много хора. Но той е само един, а и те не са заинтересовани. Предпочитат новите лъскави дневници, които отвътре са празни.

About Вихра Петрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*